viernes, octubre 20, 2006

Editorial: Els periodistes tambè son ciutadans

La curiositat és un defecte, es deia. Però tothom és curiós. Si no fos així no existiria la professió de periodiste. Som tots tan curiosos que fins i tot, per llei, ens hem cuidat de garantir-mos el dret de satisfer la nostra curiositat com un dret; el dret a la informació.
Asent així, és censurable, criticable i fins i tot indignant, la postura del responssable que ha donat l'ordre de que els periodistes no poden entrar a l'edifici dels jutjats d'Inca. Volem pensar que ha estat un error producte de la ingnorància d'un guarda de seguretat, més que de la mesurada ordre d'un responssable.
La pregunta és prou clara. Per què els periodistes no poden entrar a un edifici públic, on entra tothom qui vol? Un periodiste no és un ciutadà com la resta? I per què no pot entrar un periodiste al jutjat i si un carboner, o un fuster, o un llenterner?
Cal, arribats a aquest punt, informals de que fa uns dies, un guarda de seguretat va impedir l'entrada al jutjats a un grup de companys que anaven a recabar informació. Pel que ens han contat simplement les va demanar la professió, cosa que no fa amb la resta de ciutadans que entren a l'edifici. I quan sabè cert que eren periodistes les negà l'entrada.
Des de Diari d'Inca volem fer arribar la nostra jove i petita veu, però no manco enèrgica i seriosa, per protestar per la vulneració dels drets que assisteixen als nostres companys periodistes, com a professionals i com a ciutadans que paguen imposts. Uns drets que l'Administració de Justicia que és qui n'ha de vetllar per ells, a Inca els ha incumplit.