jueves, octubre 05, 2006

El conseller d'Indústria considera que l'acord de la UE sobre la importació de sabates xineses i vietnamites mereix "una satisfacció relativa"

El conseller de Comerç, Indústria i Energia, Josep Juan Cardona, ha valorat de manera "moderadament positiva" l'acord pres avui pels 25 països de la Unió Europea (UE) que fixa recàrrecs aranzelaris a l'entrada de sabates xineses i vietnamites en els mercats europeus. En l'adopció d'aquest acord, pres pels països de la UE per una estreta majoria, (13 a 12) s'han imposat les tesis dels països europeus productors de sabata (Espanya, Portugal, Itàlia, entre d'altres) tot i que amb una reducció del període de vigència d'aquests recàrrecs aranzelaris, acordat en dos anys quan la proposta inicial era de cinc anys. A partir de demà sobre el calçat de cuiro importat des de Xina pesarà un recàrrec aranzelari del 16,5% i sobre el de Vietnam un 10%. Cal destacar que demà 6 d'octubre era el darrer dia d'aplicació dels recàrrecs aranzelaris provisionals acordats per la Unió Europea per les sabates procedents d'aquests dos països, recàrrecs que han estat vigents al llarg de sis mesos i que ara seran substituïts pels aprovats avui.

Únicament vigents per dos anys
Josep Juan Cardona considera que l'adopció d'aquesta mesura, aprovada per evitar les pràctiques de dumping (venda per davall del preu real de cost) dels productes sabaters procedents d'aquests països asiàtics, mereix una "satisfacció relativa". Satisfacció "perquè finalment s'ha acordat actuar davant aquest tipus de pràctiques" però "relativa" perquè "únicament estaran vigents per un termini de dos anys". D'altra banda, es considera que els recàrrecs aprovats són baixos, amb una diferència sensible amb relació als que s'aplicaven al final de període provisional (19,4% en el cas de la sabata xinesa i 16,8% en el cas de la sabata vietnamita). El conseller ha afegit que defensar la imposició d'aquests recàrrecs "no té res a veure amb el proteccionisme. La qüestió de fons és defensar la igualtat de condicions en el mercats i això exclou pràctiques com les associades al dumping".
Les Balears han estat una de les comunitats autònomes sabateres espanyoles més actives en la defensa de les condicions d'igualtat per a la comercialització del calçat en els mercats europeus. El mes de juny del 2005, el conseller Josep Juan Cardona participà en la reunió que la Confederació Europea del Calçat i diversos representants institucionals i del sector mantingueren amb el comissari europeu del calçat, Peter Mandelson.